Praksis

Det er egentlig ganske absurd..

Jeg satt i et kjempe spennende digitalt møte som omhandlet parti programmet i kveld, som politiker spire med et brennende engasjement for barnehagesektor måtte jeg selvfølgelig ta opp satsingen på akkurat denne sektoren.

Jeg mener vi skal satse hardt på kompetansen som er i sektoren og stille krav til barnehagene skal fremheve dette faglig, uten kartlegging og standardiserte pedagogiske programmer. Det var da det absurde gikk opp for meg, jeg sa nemlig: «Vi har sånne skjemaer som vi må FARGELEGGE, vi får ikke sånne «ja og nei»-skjemaer.»

Dette fikk meg til å tenke på en av mine lærere ved DMMH, hun snakka nemlig om valgene vi tar helt ubevisst som barnehagelærere, hvorfor bruker vi «barnslige» fonter når vi inviterer til foreldremøte? Bruker vi fagspråk og har vi for mange emojier i et månedsbrev? Jeg vet ikke med dere, men jeg var skyldig i en del av det som forsterker illusjonen om at barnehagen er bare lek og moro. Vi bruker snåle fonter fordi vi tenker at disse representerer jo miljøet vårt, lek, barnlige gleder og ofte utrykker det jo glede.

Men det er kanskje noe vi bør tenke over alle sammen? Vi kan kanskje holde den barnlige gleden og de estetiske uttrykkene våre der de hører hjemme; sammen med barna. Og heller vise den faglige styrken i tekstene som skal ut til de som har glede av å lese hva det betyr for barnas utvikling at vi gjør det vi gjør. Det er jo dessverre slik at de aller færreste vet at kompetansen til en barnehagelærer er ekstremt bred og allsidig, vi kan utrolig mye og takker oss med veldig lite. Vi er kreative og det er få ting vi ikke får til å fungere. Men det er kanskje et av problemene våre? Vi tar til takke med det vi får og har, uten mye protester eller motstand. Dette bidra til at andre får innflytelse på vårt fagfelt og at vi har veldig lite innflytelse på satsningsområder.

Da er det egentlig ikke så rart at ingen av oss reagerer på at noen av våre helt seriøse kartleggingsverktøy er sirkler vi fargelegger?? Det er ganske absurd synes jeg… Hvem andre gjør det liksom? Hvorfor har vi ikke mer seriøse verktøy, der vi må begrunne de faglige vurderingene våre skriftlig?

Det var dagens dere! Ta vare på hverandre og lag deg en fin kveld!

-K

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *