Samfunn

«Ingen er gode forsvar alene»

Fellessvar fra Sandnes & Stavanger Høyre til Kristoffer Sivertsen (Frp) i Stavanger Aftenblad.

Kristoffer Sivertsen skriver flere kuriositeter i sitt innlegg om private barnehager, først og fremst starter han friskt med en egen klapp på skulderen og erklærer Frp som eneste garantisten for private barnehager. For å kunne være garantist må en være en i stand til å overta ansvaret til den du garanterer for, hva Kristoffer Sivertsen stiller Frp som garantister for innenfor den private delen av barnehagesektor er usikkert. Vi skal likevel ikke undergrave Frp nasjonalt sine bidrag til de private barnehagene, men vi er dog usikre på hvor mye av æren Stavanger Frp kan ta for dette. På lik linje som at lokalpolitikere i Høyre kan lastes for alle nasjonale forslag som virker uheldige.

Uten samarbeid blir oppoverbakken ekstra lang!

Når han så påberoper Frp tittelen sisteskanse for valgfrihet og mangfold i barnehager, later det til at han har misforstått ordets betydning. En sisteskanse er siste forsvar i et lag, en målvakt om du vil. Og i fotball terminologiens ånd kan vi da se for oss at kampen om private barnehagers ve og vel må gjennom en forsvarslinje før den kommer i Frps egendefinerte ansvarsområdet, som er bak der mål befinner seg. I Høyre har vi stor takhøyde, det vil si at hos oss er det lov til å være uenig, det er demokratisk og bra for den politiske utviklingen at vi diskuterer og ikke er enige om alt. I saken som vedrører pensjonskuttet kjenner noen av oss også på en følelse av motstand og forstår de private aktørenes bekymring, men det er en selvfølge at det ikke kan gis tilskudd som kompensasjon for andre feil og mangler. Forslaget for pensjonskutt betyr derfor ikke at alt håp er ute, forsvarslinjen for de private barnehagene ligger hos lokalpolitikerne i kommunene! Det er nemlig her tilskuddene deles ut, det er her vi kan sørge for likebehandling av barnehagene og faktisk utgjøre en reell forskjell. Så nå må vi inn og se på tilskuddsordningen for private barnehager, fordi det skal ikke være nødvendig å måtte kompensere for noe disse aktørene har krav på.

Det er lett å henge seg opp i et kutt som virker forferdelig inngripende og direkte truende for de private aktørene, det er vanskelig å la være, vi forstår det. Da er det også lett å glemme at de private barnehagenes opplevelse på et generelt grunnlag ikke baseres på regjeringens behandling av dem, men av måten de blir økonomiskbehandlet på et lokalt nivå av lokale posisjoner som legger føringene for tilskuddene de private barnehagene får. Kristoffer Sivertsen må vel bare ta på seg ansvaret for et nasjonalt prosjekt for likebehandling av private barnehager på vegne av Stavanger Frp, men vi er redd for at han da går glipp av mange gode sjanser til å utgjøre en merkbar forskjell for de barnehagene som trenger ham i Stavanger. Vi skal hvert fall la nasjonale politikere tas seg av nasjonal politikk og konsentrere oss om de barnehagene som trenger Høyres politikk lokalt fremover, her er det mye som kan gjøres og som bør tas tak i.

Trusselen mot det mangfoldet som private barnehager gir småbarnsfamilier, kommer fra venstresiden, ikke fra Høyre. Vi er opptatt av å videreføre gode borgerlige samarbeidstradisjoner som sikrer flertall og gode rammebetingelser for hele sektoren. Ingen er den beste forsvareren av noe helt alene, fordi et sterkt forsvar krever et godt samarbeid.

-Kine (Sandnes Høyre) & Terje Eide (Stavanger Høyre)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *