Praksis

Virologi i barnehagen?

Ja takk! Hvem vil vel ikke lære mer om de mikroskopiske makkverkene som kan ødelegge en ferie eller gi deg rennende nese i flere dager?

Det er jo så utrolig viktig!

Dette høres kanskje ut som noe vi ikke bedriver tiden med i barnehagen? Men det er det, vi snakker (håper jeg) om hygiene og hvorfor vi vasker hendene hver eneste dag. Og forhåpentligvis mange ganger til dagen, derfor er faktisk ikke virologi og mikrobiologi helt fjernt for oss. Selv om vi ikke bruker ordene eller kanskje går i detaljer når vi snakker om å hoste inn i albuen, ikke slikke på kniven eller putte alt mellom himmel og jord i munnen. Vi vet jo at vasking av hendene og å holde fingrene for oss selv er med på å hindre smitte og holde oss friske. Men det ligger jo noe mer i det, for det er jo noe her som mangler fra barnas side. Det er nemlig et hvorfor som mangler (ofte). Derfor fant jeg på et opplegg som introduserte barna for ulike virus og bakterier, «Herr Basselusk». Han er en gammel bakterie som lever i munnen til ei lita jente og han forteller om ulike opplevelser der han har fått besøk av snille og uhyggelige bakterier og virus. Opplegget egner seg for barn på mellom og stor avdeling.

Dette er E-coli bakterier.

Der jeg har tegnet ulike bakterier og virus som vi møter til vanlig, hva de gjør med oss, hvordan vi kan unngå å bli syke av dem og hvordan vi bekjemper dem (her er det pro-vaksine). Tegningene er jo ikke helt naturtro men gir interesse for noe som er veldig viktig for både store og små.

Det er mindre uhyggelig å se skumle virus som en morsom tegning (dette er ikke noe vi møter ofte da Ebola heldigvis er konsentrert i Afrika).

Det er også viktig å lære barna om de gode bakteriene vi har i kroppen, favorittene er jo selvfølgelig de som koser seg i endetarmen og lager metangass (fis til glede for store og små). At bakteriene er med på å gjøre mat om til bæsj er hysterisk morsomt, men absolutt ingen selvfølge. Og egentlig ikke noe vi snakker veldig detaljert om med barna, «Herr Basselusk» tar saken og gjør det morsomt og interessant.

I slutten av hver fortelling lager vi en bakterie eller et virus sammen med barna. Her kommer matte begreper og norsk inn i bildet, vi spør først om vi skal tegne et virus eller en bakterie. Skal det være snilt eller slemt? Hva gjør de med oss? Hvilken form har det? Hvor mange øyne, farge og armer har det? Kanskje bakterien har bein og tenner? Det er ingen grenser for hva dere kan finne på og ofte overgår de virkelige bakteriene og virus oss i utseende.

Borrelia-bakterie sammen med rød blodceller

Tegningene samles i permen til «Herr Baselusk» og barna kan bla i sine bakterier og virus. Det kan være lurt å ha det en fast dag i uken slik at vi holder interessen og ikke glemmer å gjennomføre opplegget. Min erfaring med dette er veldig positiv, barna blir mer opptatt av håndhygiene og smittevern når de vet hvorfor og hva som spesifikt gjør oss syke. Har dere et lignende opplegg i barnehagen så vil jeg gjerne høre om det!

Ha en fin kveld videre!

-K

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *