Refleksjoner, Samfunn

Barnehage-monopol eller heksejakt?

Hei,

Regjeringen fortsetter å imponere, eller skal vi si implodere barnehagemarkedet. Den nye bemannings- og pedagognormen tar knekken på små private barnehager rundt om i hele landet… Selv om loves penger er det ikke i nærheten av det som trengs for at barnehagene skal overleve.

Politikken som siver ut av regjeringens lokaler vitner om en høyreside som har glemt sin politikk på selvstendig næringsdrivende. For som jeg har sagt før så er barnehagen en bedrift, selv for kommunen. Eneste unntaket er at kommunen kan ta ut utbytte ved å forkle subsidier som midler og de er jo fremdeles sitt eget tilsynsorgan. Mens media og kommunen har en «field day» med private barnehagers bruk av midler. Når det er sagt så har jeg ingenting imot barnehagekjeder, jeg er imot at vi ikke skal ha mangfold og små aktører i barnehagesektor!

Les om massenedlegging av små barnehager her!

Les om hvordan bemanningskravet setter små barnehager i fare her!

1 av 4 små barnehager tror ikke på videre drift! Les her!

Jeg vet ikke hva som er mest tragisk? At kommunen ødsler med penger som kunne hevet kvaliteten på alt fra eldrehjem, skoler, barnevernstjenesten og barnehagene. Eller at de jobber for å få monopol på barnehagemarkedet sammen (dette er ikke et samarbeid) med de store kjedene(disse kan til og med ikke kommunen beseire)?

For meg later det til at venstresiden har startet et skinnhellig korstog mot små aktører. Så la meg spørre deg som leser, vil du at ditt barn skal gå i en barnehage med over 9 avdelinger, der pengesparing er hovedfokus og alle måltidene består av brød? Der styrer tar ut overskuddet og setter dem til å pynte på fasaden til kontoret sitt (rådhuset) eller bruker dem til å bygge bomring slik at du betaler mer penger som ikke kommer barnet ditt til gode?

«Siden 2011 har det offentlige bidraget til barnehageplasser blitt betalt gjennom rammefinansieringen fra staten til kommunene.Det betyr at kommunen langt på vei selv bestemmer hvor mye en barnehageplass skal være verdt. Og det betyr at det er store forskjeller fra kommune til kommune hvor mye en barnehageeier, offentlig eller privat, skal får betalt for å gi de aller minste et best mulig barnehagetilbud.» (hentet fra barnehage.no, se her!)

Ja FUS har fått gjennomgått, der de hever penger og investerer i utenom-«barnehagiske» objekter. For staten sier at de som driver barnehagen skal ikke tjene på det. Rart når reglene gjelder alle utenom de som lager dem! Det FUS har gjort er å drive barnehagene kommersielt. Det sier seg selv at når store kjeder eier mye blir det kommersielt (se Coca cola), du bygger opp et merke. Uten å gå for mye inn på hva jeg egentlig mener om store kjeder som kommunen og de andre, lurer jeg på hvilken avis som har tenkt å gå kommunale barnehager i sømmene? Og hvorfor synes vi det er greit at det drives heksejakt på private barnehager? Vil vi egentlig at det kjæreste vi eier skal gå i en gigantisk barnehage fordi det er billigere å drive enn en liten?

Penger er jo tross alt mye viktigere enn KVALITET!!

Jeg vil ikke ha barnehage-monopol i Norge. Jeg bryr meg midt i ryggen om Lysbakken og Moksnes har fått en simultan åpenbaring om å regne ned sosialistisk krig på private barnehager (jeg er mega sosialistisk selv, så dette svir litt i hjerte). Det jeg derimot bryr meg mye om er at vi kveler gode og nyttige konkurrenter i et høyt regulert marked, der de viktigste spillerne ikke blir hørt eller tatt i betraktning!! Jeg har skrevet om dette tidligere i barnehageopprøret innlegget min, les det her!

Hva om du står igjen med 4 aktører, 1 er kommunen og resten er store barmehagekjeder? Ja de drives ulikt og har egne nisjer. Men hva skjer med hun eller han som har en helt unik idé, som satser på en drøm om å drive barnehagen i lys av idéen? Er du kommunal kan du sikkert glemme det, for her gjelder det å bygge så stort som mulig slik at alle privateide drømmer kan krype tilbake til der drømmer kommer fra og DØ! Hvis vi ser på neste alternativ blir det jo å søke «franchise» hos en av de store kjedene… da blir det plutselig enda mer kommersielt (og det er strengt forbudt).

Denne er pussig.. Ap (som aktivt jobber for å fjerne private barnehager i sine kommuner) har lært å drifte barnehagene sin slik som de kommersielle aktørene… Og at små barnehager er blitt tatt inn i enheter.. Så kommunen kan drifte kommersielt og spare penger… som de har lært av de private… som nå er under lupen for sløsing av penger?? det er jo ikke bare pussig men hyklerisk!

«Ordfører Jarle Nilsen (Ap) i Karmøy skammer seg ikke over å ligge på bunn på denne oversikten over kommuner og barnehagetilskudd:

– Det er en bekreftelse på at Karmøy kommune har lært av private aktører. Vi har massevis av store, funksjonelle barnehager som har klart å få funksjonell drift. De små barnehagene vi hadde tidligere er nå blitt driftsenheter i større barnehager, og det gir mer effektiv drift uten at det går ut over kvaliteten på tilbudet.» hentet fra barnehage.no, se link her!)

Så hva gjør da? Fortsetter å spille barnehage-monopol og brenner kjetterne på det offentlige bålet vi nå kaller avisa?

Jeg sier NEI TAKK!

NEI TAKK til monopol i et marked som TRENGER de små unike arbeidsplassene som inspirer og utfordrer tungrodde holdninger og ikke minst muligheten til å drive kommersielt!

NEI TAKK til at avisene ikke synes brudd på menneskerettighetene er viktigere enn hva FUS bruker sine penger på!

NEI TAKK til nedleggelse av privatpersoners drømmer og arbeidsplasser!

NEI TAKK til et homogent barnehage tilbud!

NEI TAKK til foreldreopprøret og Utdanningsforbundet sin kamp om å slå ihjel poddens mulighet til å gå i en frisinnet gårdsbarnehage som ikke eies av noen som besitter halve markedet!

NEI TAKK til Lysbakken og Moksnes (det er veldig synd for jeg liker deg veldig godt egentlig) sitt forslag om heksejakt i barnehagesektor!

NEI TAKK til at jeg mest sannsynlig aldri får mulighet til å starte noe unikt for meg selv, som jeg virkelig brenner for av hele mitt hjerte!

Jeg sier JA TAKK til kompetanse og motivasjons konkurranse i barnehagesektor! For jeg tviler på at det er noen av oss som har svaret på hvordan en perfekt barnehage drives. Det er vanskelig å heve kompetansen og kvaliteten når visjonene er innskrenket til en håndfull aktører. Er du god i det du gjør skal du være glad for litt konkurranse og ikke starte en «krig» mot motparten (med mindre du er redd for å tape, da skjønner jeg jo at du reagerer som ei «bølle», er jo tross alt MANGE MILLIONER i verdi i dette markedet)!!

JA TAKK til at flere som meg vet at det er mulighet for å nå drømmen. For å skape flere arbeidsplasser og unike læringsarenaer for den kommende generasjon!

JA TAKK til å støtte små lokale bedrifter og være takknemlig for at enkelte mennesker er villige til å jobbe dag ut og dag inn for at barna våre skal få egne opplevelser!

JA TAKK til øremerking av statlige midler til barnehagene, slik at de ikke går via kommunen som sparer ned til beinet! Og utbetaler private barnehager det samme som sine egne, som viser hvor lite barnehagene er verdt i kommunen(det er ikke mye)!

JA TAKK til at vi går gjennom hva de store kommersielle kjedene bruker pengene på, men da må dette gjelde for kommunen også!

BARNEHAGEOPPRØRET 2018! Her kommer jeg (tjoho)!!

«Liten tue kan velte stor tass!» (skal dette bli slagordet mitt kanskje?

Ha en fin dag videre!

-K

#BARNEHAGEOPPRØRET2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *