Hei,
Faktisk (jippi) fått noen spørsmål om navnet på bloggen min og hvorfor jeg har valgt det. Så som den ivrige «deleren» jeg er skal jeg prøve å forklare hva det er, hvordan det ser ut i praksis (eksempelvis) dette vil forhåpentligvis vise hvorfor jeg har valgt dette som blogg-navn 🙂
Først av alt så skal jeg definere hva affordances betyr: «Det var James Gibson (1979) som introduserte teorien om affordances som en økologisk tilnærming til å tolke omgivelsene og ta dem i bruk.» (Fjørtoft, 2014, s. 186). Affordances handler altså om å se se mulighetene omgivelsene dine har å tilby deg, for så å ta dem i bruk. Barna er eksperter på dette området, i deres utforsking av rommet utvikler de ikke bare nødvendige ferdigheter for grunnleggende matematiske kunnskaper, men de lærer å utnytte mulighetene rundt seg. Dette handler i stor grad om å bruke naturen som læringslandskap, der barna har tilgang på variert terreng gjennom hele året. Ifølge Fjørtofts (2014) forskningsprosjekt viste deg seg at barn som fikk bruke naturen aktivt i hverdagen hadde bedre motoriske prestasjoner enn de barna som hovedsaklig hadde lekeplass-miljø å utfolde seg i. Det sier nesten selv at lekeplass-miljøene gir ikke samme utfordringer som naturen, det er vanskelig å lage kupert terreng eller skog på gummimatter.
Barnehagen jeg jobber i er en av to barnehager som eies av Naturbarnehagene AS, begge disse er bygget opp rundt affordances prinsippet. Med få installasjoner og mye natur i barnehagens uteområde. Her er noen eksempler på hvordan affordances kan se ut:
Framsiden av barnehagens uteområde er en blanding av eike- og furuskog.



Det er til og med to fikentrær med fiken på!! 🙂
En trummel kan være det du vil det skal være.
Sandkassen er en yndet plass for store og små!
Bak barnehagen er det løv skog med en hytte med hems, bål plass og masse gode lekmuligheter.



Finner du områder med affordanceser i din barnehage eller der barnet ditt går?
Ha en fin kveld!
-K
Hei Kine
Flott forklaring i ord og bilder om hva affordance er
Karin👏🏻👏🏻
Takk❤