Refleksjoner, Samfunn

Hva er det egentlig dere «opprører» mot??

Hei,

Da har eksamens tåka lettet for denne gang og jeg har en hjemme-eksamen igjen. Siden jeg ikke har nervene på utsiden av kroppen som tre lag med piggtråd, har jeg fått konsentrere meg om sakene som ellers opptar hodet mitt (utenom familien, jobb, satsingen på sommer-personligheten 2018 osv..). Noe av det som har fanget min interesse den siste tiden er at foreldre i det ganske land har gått av skaftet for nok bemanning i barnehagen, «Foreldreopprøret» kaller de seg og de har streiket skal jeg si deg! Med Utdanningsforbundet i ryggen har de samlet 7800 noe oppgitte og kamplystne «med-opprørere». Hensikten er vel og bra: mer bemanning i barnehagen! Som mor er jeg helt med på dette, «hit men ikke lenger». For her skjærer det hele seg for meg i et urealistisk sammensurium av Utdanningsforbundets langtur på vidda og frustrerte foresatte som har panikk for at det kjæreste de har ikke skal få den oppfølgingen de trenger(dette har jeg full forståelse for). Her synes jeg forøvrig at Utdanningsforbundet har et ansvar om å ikke fyre opp under noe som selv de burde forstått (de er tross alt forbundet for pedagoger og lærere) at ikke lar seg gjennomføre økonomisk.

For saken er nemlig den, dette handler ikke om at vi ikke skal ha mer folk på jobb i kjernetiden, altså mellom 09.30 til 14.00, dette handler om et regnestykke som «Foreldreopprøret» og Utdanningsforbundet ikke har tatt hensyn til. Men det skal jeg nå prøve og illustrere her, for å gjøre dette må vi dele det opp litt:

Sak 1:

 1. Pedagognormen: 1 pedagog pr 14 barn over 3 år, 1 pedagog pr 7 barn under 3 år.
 2. Bemanningsnormen: 1 ansatt pr 6 barn over 3 år, 1 ansatt pr 3 barn under 3 år.

Første du ser er kanskje at tallene ikke helt stemmer? La oss ta et regnestykke på en vanlig småbarnsavdeling på 14 barn der det vanligvis er 2 pedagoger og 2-3 medarbeidere.

2 pedagoger = 14 barn under 3 år, så til medarbeidere… 2 medarbeidere = 6 barn under 3 år… da er vi på + 8 av det ansatte kan ha men innafor på det en pedagog kan ha.. hvis vi da legger til enda en medarbeider får vi 9 barn men mangler 4 barn for å nå pedagogens antall. Ja da, vi er enda innafor hos pedagogene! Så vi legger til enda en medarbeider for at bemanning og pedagog stemmer, vi er oppe i 12… vi mangler fremdeles en voksen for å nå pedagogens antall. Legger vi til enda en medarbeider er vi plutselig en for mye for pedagogene, så da må en ny pedagog inn og vi kan ta inn 6 nye barn… Det blir 6 for mye for bemanningsnormen da må vi ta inn 2 nye medarbeidere.. Tilslutt har vi altså 3 pedagoger, 6 medarbeidere og 20 små barn på en og samme avdeling…

*Refleksjonsspørsmål: Høres det bra ut for deg? At små-tassen din skulle gått på en avdeling med 20 andre barn under 3 år?? DET ville ikke jeg utsatt mitt barn for, samma hvor mange voksne som befant seg på avdelingen! Bare se for deg måltidsituasjonene, påkledning og bordaktivitetene.. UANSETT hvor mange voksne som er på jobb ville innemiljøet for barna være ekstremt høylytt og preget av at 20 små herligheter har samme behov på en gang… Jeg ser for meg at det ville blitt en hverdag preget av mye «brannslukking» og lite pedagogisk innhold..

Så er det jo en annen ting da… Siden Utdanningsforbundet har kjempet med nebb og klør at ALLE som har en pedagogisk utdannelse har krav på 4 (!!!) timer plantid i uken har vi plutselig et nytt problem! Dette er nemlig uavhengig av hvilket ansvar eller stilling den gjeldende pedagogen har.. Hva ped. 3 skulle planlagt etter ped 1 og 2 var ferdig med sin planlegging må gudene vite, men 4 timer skal de ha.. Dermed går det bort 3×4 timer hver uke på plantid altså 12 timer eller 3 dager der barna går rundt i barnehagen med en pedagog for lite til å passe på seg… «Vi trenger vel ikke å fylle opp alle plassene etter bemanningen?» Tenker du sikkert nå.. Her er det to sider av samme sak, vi får en bemanningsnorm fordi barna skal ha nok voksne, men for at barnehagene skal overleve må det faktisk være en tilsvarende tetthet med barn som forsvarer hvorfor det er så mange voksne på jobb. Hvis du ikke tror meg kan du se på hvordan din kommune organiserer sine barnehager og skoler… Det er fylt opp til øra, dette er en «bedrift» som alle andre, utgiftene MÅ stå i stil med inntektene, hvis ikke er det kroken på døra.. Uansett om du heter kommunen eller «Titten-tei» privat barnehage. Når vi fikk oljekrise her i Rogaland var det MANGE kommunale og private barnehager som måtte legges ned fordi de ikke fikk inn barn, barn må bytte barnehage og det var generelt dårlig stemning i hele regionen. Og i motsetning til de store barnehagekjedene, som klarer på mirakuløst vis å drive barnehage med en enorm profitt, drives de fleste barnehagene slik som staten har lagt ned at den skal drives. Derfor må det være en likhet mellom antall barn og antall voksne for å få hjulet til å gå rundt, bemannings- og pedagognormene som kommer nå har ikke gått gjennom den matematiske delen ser det ut til.

Sak 2: Nå som vi har sett på det asymmetriske regnestykke kan vi ta turen ut på vidda og se litt på utdanningsforbundets opphausing av foreldre (som tror de hjelper oss som jobber i barnehagen). En av de tingene som jeg vet at foreldre reagerer mest på er utskiftning av personale.. Med dette i baktanke skal vi nå se en utskiftning av ansatte 1 gang pr dag, 5 dager i uken, 12 måneder i året..

Hvis vi tar samme eksempel som i sak 1, men vi setter inn at disse tallene skal gjelde HELE åpningstiden til barnehagen (det er nemlig dette «foreldreopprøret» og Utdanningsforbundet kjemper for)… La oss si at «Titten-tei» barnehage åpner kl. 6.45 og stenger 17.00, det er 10 timer og 15 min. På småbarns avdelingen er det nå 20 barn under 3 år, 3 pedagoger og 6 medarbeidere.. Disse voksne jobber 7,5 time pr dag. Det vil si at vi mangler 3 pedagoger og 6 medarbeidere i 2 timer og 45 minutter hver dag.. Og la oss være ærlige her folkens, det er UHYRE sjeldent at det er 20 små barn på avdelingen klokken 06.45 eller etter klokken 16.30… Men ifølge «Foreldreopprøret» og Utdanningsforbundet skal en småbarnsavdeling ha en grunnbemanning på (drum roll please): 18 voksne gjennom HELE åpningstiden!! Der 3 pedagoger og 6 medarbeidere skal danke rundt kl. 06.45 og vente på at det skal komme barn, rundt 09.00 har de fleste ankommet og de 9 voksne har allerede jobbet 2 timer og 15 minutter, uten å egentlig ha gjort noe mer enn å spise frokost, ryddet og kledd på for å gå ut… For at alle skal få mest mulig timer slik at de kan tjene til livets opphold (det er tross alt en menneskerett), kan vi tenke at de jobber 5 timer og 12,5 minutter for at det skal gå opp med åpningstiden, men 15 minutter av dette er pause. De som åpnet går hjem klokken ca. 11.30 og neste skift kommer på, midt i leggingen etter lunsj.. Første skift har vært på en liten tur og må fortelle om hvert enkelt barns opplevelse slik at de andre som kom på jobb i ettertid kan fortelle dette med en viss innlevelse og troverdighet. SÅ er det et spørsmål om hvem som får med seg hva av barn med utfordringer, meldesaker og det som ellers er VIKTIG i barnehagen. Mens barna sover diskuterer de voksne om hvem som så hva og at de trodde den andre skulle si ifra eller ta tak i det.. De barna som allerede hadde sovnet før vaktskifte, våkner nå til en helt annen person enn den som la hun eller han. Litt etter litt våkner hver enkelt tass opp til et nytt ansikt som ikke tok imot dem om morgenen og vinket «hadet» til mamma eller pappa i vinduet, hjalp til med å smøre skiven til frokost og lunsj, fortalte at du er flink når du prøver deg på potta eller holdt deg i hånda på tur… En ny relasjon må bygges hver morgen og hver oppvåkning, hver dag, hver uke, måned og år helt til du kommer på stor avdeling.. Da har du «bare» 8 eller 9 voksne på skift som du må forholde deg til..

På stor avdeling er det «bare» velstand!

Så la meg spørre «Foreldreopprøret» og Utdanningsforbundet dette: Vil dere heller ha trygge voksne der ALLE jobber hele dagen, selv om de kommer på jobb mellom 06.30 og 09.30 på dagen, men som er sammen i kjernetiden? Eller vil dere at barna skal ha 6 ulike pedagoger og 12 ulike medarbeidere som skiftes ut en gang til dagen?

Og hvem skal egentlig finansiere disse årsverkene? Siden bemanning og pedagoger telles på huset vil det si at det at vi har godt over 30 ansatte med lønn, feriepenger, pensjon osv. Skal vi sette opp foreldrebetalingen? Da vil det koste meg og deg som foreldre langt over 4000kr i måneden for at podden skal ha en plass å være når vi er på jobb.. eller skal vi ta et steg tilbake i tid og bli frustrerte fruer og herrer hele gjengen?? Og hvor mange pedagoger eller ansatte forøvrig ville jobbet på en arbeidsplass der du risikerer at du må ha 2 jobber for å kunne leve?? Lykke til med den rekrutteringen..

Jeg tviler på at vi blir seende sånn ut hvis vi må gå hjemme…

Gjør for all del opprør, men gjør det nå med litt fornuft og spør heller oss som jobber i barnehagen hva vi trenger!

Satt på spissen av en oppgitt pedagogstudent og mamma!

-K

3 thoughts on “Hva er det egentlig dere «opprører» mot??

 1. Hei Kine
  Ja du får det sagt
  Veldig morro å lese og jeg ser du har satt en del på spissen med mye ironi men å en del sannhet, takk for d
  Lykke til med eksamen til deg den må du ikje ha så mye ironi i innholdet i😉😉😂😂

  Håper det er mange som leser
  Ha en fin solskinnsdag 🌸😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *