Refleksjoner, Skole

Kaotisk utvikling..

Hei,

Dette var en setning jeg bet meg særlig fast i mens jeg satt å leste i matte boken min (Rom for matematikk).. Kaotisk utvikling, det handler først og fremst om at barna utvikler topologiske, projektive og euklidiske rombegreper samtidig.. Jeg burde kanskje heller siktet meg inn på «salig kaos» men i alt kaoset mitt har jeg lært mer på disse 5 dagene jeg har sittet med nesa i 6 forskjellige bøker, enn det jeg har gjort på alle forelesningene det siste året! Ulempen er jo at jeg har lært om fagene hver for seg (inni hode mitt og på forlesninger) og at jeg har «uheldige» opplevelser fra barndommen med begge fagene. Noe som gjør at jeg ikke alltid er veldig positivt innstilt (mer forakt)til noe av fagterminologien og deres (u)praktiske «eksempler» til virkeligheten(vi er ikke på samme planet).

Jeg er en «gjennomfører» det vil si at det er revnende likegyldig om jeg gjennomfører noe i substantivets, verbets eller adjektivets navn. Og hvis det hendte i går, så var det i går og ikke i preteritum.. Fordi jeg er verbalt sterk og god skriftlig bruker jeg ikke tid på å analysere egne tekster. Så lenge jeg klarer å desentere og holde meg innenfor et akseptabelt tidsuttrykk.. Bruker jeg ikke faguttrykk i det daglige samspillet med andre(det ville vært rart og veldig spesielt).. Men så har det seg sånn da, at jeg skal kunne sette sammen mine mentale kart om de ulike fagene til praksis og faktisk forstå det, i en sammenheng som viser til hvordan jeg tenker og jobber for barns utvikling innenfor matematikk og norsk.. jeg skal forstå nok til at jeg kan forklare det på eksamen med fagbegreper som jeg må forklare etterpå. Jeg vet hvorfor og hvordan men koble avanserte faglige uttrykk (som uttrykkes ulikt i fagbøkene, bare for å forvirre) opp mot egne argumenter for valg av metodikk, for så å huske betydninger, stadier og ikke få et nervøst sammenbrudd…Vel det er en helt annen sak!

Heldigvis for meg (på et tidligere mer nervøst-sammenbrudd satdie i lesingen), synes jeg at matematikkbøkene mine var så godt sammenbefattet med norsken, at jeg måtte ta en rimelig lang pause (klippa ut 22 bursdagskroner til neste års unger)… Med god hjelp av katten, min gode venn, støttespiller og livs-forenkler.. legg merke til at han ligger å slikker seg på magen og later som om jeg ikke eksisterer!

Jeg har vakla mellom hysterisk fobi mot å stryke på eksamen(det ville vært en ny opplevelse som jeg kanskje ikke hadde klart å hente meg inn fra) og «Jeg DRITER i det! Møkka fag!$%☆~《!@$#!» og «Buhu stakkars meg, jeg kan bare gå å slenge meg i Gandsen (lokal fjord, se bildet under for nærmere informasjon)..»

Men så plutselig (i den matteboka jeg hatet med en større lidenskap enn de 2 andre, og som jeg ikke hadde bladd mer 3 sider i), fikk jeg «don’t judge a book by its cover» i fleisen som en svett ørefik! ALT løsnet og jeg kunne plutselig se sammenhengene jeg trengte mellom norsk-matte-praksis-sunn-fornuft-du-gjør-dette-hver-dag.. og mitt mentale kart gikk fra et koselig miniatyrbilde av barndomshjemmet mitt til The Thief på Tjuvholmen!

Jeg har ENDA flere faglige begrunnelser for hvorfor vi jobber som vi gjør i barnehagen! Beste av alt er at jeg ikke kommer til å stryke på eksamen!

Takk for i dag!

-K

2 thoughts on “Kaotisk utvikling..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *