Praksis

Ut for å smake?

Hei igjen!

Jeg ELSKER våren! Ikke bare blir alt estetisk bedre men det er så mye spiselig vi kan introdusere de små for!

Jeg blir bekymret når 5 åringene mine ikke vet hva «surblader» (engsyre) er eller er redd for å prøve noe som vi finner i skogen. Å sanke mat fra naturen er en stor del av vår mat kultur og tradisjon. Jeg er oppvokst med hytte i skogen, mamma plukka bær, pappa gikk på jakt og lærte oss å fiske. Frisk luft og måter å finne mat, er det ikke herlig?

Barna lærer mer enn sanking og jakt når vi introduserer dem for våre tradisjoner, de får førstehånds erfaring med økosystemer. Kunnskap om hvilke årstider som tilbyr hva, hvorfor vi skal ta vare på naturen og avhengighetsforholdene vi finner i naturen.

Hvis det ikke er viktig kunnskap så vet ikke jeg!

Jeg har laget en liste over noen av de vanligste plantene og bærene som jeg synes det er viktig å ha kunnskap om:

Geitrams-skudd:

Skal du spise geitrams må det være de myke skuddene. Disse kan smørdampes og de smaker nesten som asparges. De vokser overalt og de er gratis;)

Vil du vite hvordan du lager saft av geitrams? Se her!

Løvetann:

Her kan du bruke bladene til å lage te og knoppene kan også spises;) Stengelen er forresten helt supre som enkle eksperimenter med barna.

For mer informasjon om løvetannens bruksområder ser her!

Nesler:

Neslesuppe er veldig godt, jeg anbefaler at dere bruker en stavmikser etter neslen er kokt, da er det enklere å spise alt:) Se oppskrift for neslesuppe her!

Blåbær:

Her snakker vi SNADDER og tradisjoner! Glem Meddox spis blåbær, lag syøtetøy, frys dem og ha i smoothie eller tørk dem i ovnen og spis dem som snacks!

på frukt.no fant jeg masse fine oppskrifter på tørket frukt, du kan lese dem her!

Gjøkesyre/Engsyre:

Her kan vi spise både bladene og blomsten. Det er en syrlig liten sak som ungene elsker når de får prøvd den:) Visste du at de er gode i smoothie, salat og pesto? 😉

Ramsløk (Nordens hvitløk)

Denne fantastiske lille planten liker seg i skyggefylt løvskog, du kan bruke HELE planten 🙂 Visste du at ramsløk er stjernekokkenes favoritt?

For oppskrifter med ramsløk, se her!

Utenom disse godsakene anbefaler jeg dere å ta barna med ut i nærmiljøet, utforsk og se hva dere kan finne av spiselig snadder! Det er gøy og belønningen er at dere kan spise så mye dere vil helt gratis 😉

GOD TUR!

-K

2 thoughts on “Ut for å smake?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *